Czy da się zrobić domową Pepsi? Owszem! I to na dwa sposoby – szybki i nowoczesny z użyciem saturatora oraz oryginalnego syropu SodaStream Pepsi, albo bardziej rzemieślniczy – dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni. Niezależnie od tego, którą drogę wybierzesz, efekt będzie orzeźwiający, musujący i naprawdę smaczny.
Pepsi z saturatora i syropu SodaStream
Najprostszy i najskuteczniejszy sposób, by uzyskać domową Pepsi o dokładnie takim smaku, jaki znasz z puszki czy butelki. Wystarczy saturator i oryginalny syrop SodaStream Pepsi, który znajdziesz w naszym sklepie: SodaStream Pepsi oraz Pepsi Max
Jak samemu zrobić Pepsi w domu?
- Przygotuj dużą butelkę i nagazuj zimną wodę w saturatorze – im mocniej, tym lepiej!
- Dodaj 1 nakrętkę syropu Pepsi (zgodnie z instrukcją na opakowaniu – do drugiej kreski dla butelek litrowych)
- Delikatnie zamieszaj.
- Nalej do szklanki, dodaj kostki lodu i gotowe!
To świetna alternatywa dla klasycznej Pepsi – bez konieczności noszenia zgrzewek i z kontrolą poziomu słodkości.
Domowa „pepsi” DIY z naturalnych składników
Jeśli lubisz wyzwania i chcesz samodzielnie odtworzyć smak znany z popularnych napojów, ten przepis jest dla Ciebie. To domowa wersja pepsi (chociaż sprawdzi się także dla fanów coli) inspirowana klasycznymi składnikami, bez sztucznych dodatków.
Składniki na syrop Pepsi przygotowany w domu:
- 1 litr wody + 0,5 l wody gazowanej
- 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 limonka
- 225 g cukru (do rozpuszczenia w wodzie) + karmel z 5 łyżek cukru, aby barwa + smak karmelowy zgadzał się z oczekiwaniami.
- 2 łyżeczki kolendry (lub 1 łyżeczka mielonej)
- 3 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego)
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mielonej kawy
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie Pepsi w domu:
- Zrób karmel – rozpuść 5 łyżek cukru z odrobiną wody, a gdy się zbrązowieje, wlej szklankę gorącej wody.
- Zagotuj 1 litr wody z przyprawami, cukrem i skórką z cytrusów.
- Dodaj sok z cytrusów, wanilię, karmel i przecedzoną zaparzoną kawę.
- Ostudzony syrop wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia przecedź i podawaj: pół szklanki syropu + mocno gazowana woda z saturatora + lód.
To domowa, intensywna w smaku alternatywa o lekko mętnym wyglądzie i pełnej, ziołowo-karmelowej głębi.